De trilogie

van auteur Luc Corremans

‘Jeanne’ is het eerste deel van een trilogie, gevolgd door ‘Camille’ (Claudel) en ‘Victorine’ (Meurent), mede gebaseerd op de levensverhalen van Auguste Rodin en Edouard Manet. De naamgeving van de drie boeken is niet toevallig. De enige protagonist in deze romans is de vrouw, meer bepaald de vrouw die zelf grandioos is maar er toch voor kiest om een leven te leiden in de schaduw van een beroemde man, en die samen met hem ten onder gaat. Maar gaat zij werkelijk ten onder, of triomfeert zij over het leven? Liefhebbers kunnen het productie- en schrijfproces van deze trilogie van nabij volgen.

Breng me naar Jeanne (Deel 1)

Breng me naar Camille (Deel 2)

tweede deel

Camille

Het is erg wat met Vincent van Gogh is gebeurd, maar wat te denken van Camille Claudel? Een van de grootste talenten uit de beeldhouwkunst werd decennialang onterecht opgesloten in een gesticht. De roman Camille vertelt het ontroerende verhaal van deze bijzondere kunstenares, die op 18-jarige leeftijd op het pad kwam van de 42-jarige Auguste Rodin, en zal nummer twee zijn in de trilogie.

minimalistic-mockup-of-a-paperback-book-

Jeanne

eerste deel

2 mei 1914. Op de Place de l’Odéon in Parijs ontmoet het 16-jarige artistieke toptalent Jeanne Hébuterne de kleinzoon van Bonne Maman, goeroe van het spiritisme. Hij bezorgt haar een paars envelopje met een mysterieuze inhoud die de rest van haar leven zal bepalen. Drie weken later doet Jeanne haar intrede in de Académie Colarossi, waar zij Amedeo Modigliani voor het eerst ontmoet. De kunstenaar, ‘Modi’ voor velen en ‘Dedo’ voor zijn naasten, presenteert zich overal als ‘Modigliani, Italiaan, schilder en jood’. Meteen zijn drie van zijn demonen opgesomd. Hij mist zijn vaderland, zijn kunst verkoopt niet en hij voelt het juk van alle joden. Zijn grootste kwelling is zijn ziekte: als tuberculoselijder weet Modigliani dat de dood elke dag om de hoek loert. Om zijn tering te verdoezelen geeft hij zich over aan drank en drugs. Door zijn ziekte kan Modigliani ook niet naar het front van de Grote Oorlog. Het raakt hem als man en als patriot. Zijn laatste woorden zullen zijn: ‘Italia, Italia, Italia.’

'Jeanne' brengt je naar het Parijs van de belle époque. Niet alleen de roman doet dat, maar ook de bijkomende editie 'In het spoor van 'Jeanne''. Een set van negen prachtige bladwijzers ("Cartoline d'Amore) en prachtige reproducties vervolledigen het plaatje.

 

Boekenliefhebber?

Volg nu het productieproces van de trilogie van nabij

minimalistic-mockup-of-a-paperback-book-