top of page
Sri Lanka natuur wildlife cultuur reizen

Sri Lanka
Malediven

&

Sri Lanka

Sri Lanka is fantastisch! Iedereen die er is geweest, heeft de drang om terug te keren naar dit sprookjesachtige eiland ten zuidoosten van India, ongeveer even groot als België en Nederland samen. Ook de grote nieuwsmedia zijn het erover eens. Bijvoorbeeld CNN.com: ‘Sri Lanka heeft alles te bieden wat een toerist zich wensen kan: prachtige natuur, cultuur & geschiedenis, ongerepte stranden, indrukwekkend wildlife, een land veilig om te bezoeken, vriendelijke mensen, warme en aangename temperaturen, belachelijk lage prijzen.’ In het jaar voor COVID (2019) plaatste Lonely Planet Sri Lanka op nr 1 als internationale topbestemming; sindsdien heeft de beroemde gids alleen maar positief gesproken over de ‘Parel van de Indische Oceaan’. Hoe zou het anders kunnen, wanneer men het heeft over een land waar de verkoop van alcohol is verboden tijdens de maandelijkse ‘Poya’, dag van de volle maan? Toemaatje voor de avontuurlijke reiziger: vanuit Sri Lanka zijn o.a. India (treinticket 35 EUR) en de paradijselijke Malediven (vluchten vanaf 200 EUR) vlot en goedkoop te bereiken.

10 X

Sri Lanka,

Parel van de
Indische Oceaan

01

Vriendelijkheid ten top

Sri Lanka is een van de meest gastvrije landen ter wereld. Sri Lankanen zijn zacht en vriendelijk. Je vindt een glimlach op elke hoek, iedereen wordt begroet met vreugde en dankbaarheid. Sri Lankanen zijn erg trots op hun land en ze willen oprecht dat je het naar je zin hebt. Je zal merken dat ze het leuk vinden om mensen uit te nodigen in hun huizen, hoe bescheiden deze ook mogen zijn. Dus wees niet verbaasd als een chauffeur of gids, of eigenlijk bijna iedereen die je tegenkomt, vraagt of je niet even zin hebt om iets te komen drinken. Wil je het liever niet, dan wordt er ook niet aangedrongen. Vaak worden Sri Lankanen omschreven als 'zachtmoedig'. Zachtmoedig is inderdaad een toepasselijk adjectief voor deze prachtige mensen. Chauffeurs zijn verantwoordelijk en respectvol. Voetgangers hebben voorrang op alles en iedereen, met uitzondering van bussen. Taxichauffeurs en Uber-chauffeurs zijn bijzonder behulpzaam en hetzelfde kan uiteraard gezegd worden over de tuk-tuk-chauffeurs. Van de jongedame die bloemen verkoopt tot de reisgids, van de visser tot de theeplukker, iedereen zal je een helpende hand bieden wanneer dat nodig is. Dit is de zachtmoedige magie van Sri Lanka.

Sri Lanka people
Sri Lanka climate

02

Het hele jaar door aangenaam warm

Qua temperatuur biedt Sri Lanka een gigantisch en uniek voordeel: het is er het hele jaar door aangenaam warm. We spreken dan van temperaturen tussen 25 en 30 graden. Het eiland is opvallend groen van uitzicht en in dit verband kan hetzelfde gezegd worden als bijvoorbeeld over Italië: dit kan alleen als het er ook regelmatig regent. De seizoenen verschillen op het eiland in functie van de geografische locatie. In het westen (waar alle toeristen vanuit de lucht aankomen) en in het binnenland is het van december tot april droog, wat maakt dat het hoogseizoen in dit gedeelte van Sri Lanka, tevens ook het meest toeristische (met de meeste hotels), in die periode te situeren valt. In dezelfde periode krijgt de oostkust de moesson over zich heen, terwijl het net van april tot oktober droger is in het oosten. Echter, na regen komt altijd zonneschijn. Het regent in Sri Lanka maar zelden dagen aan een stuk, het gaat doorgaans om enkele verfrissende buien op een verder zonnige dag. Laat je dus niet te veel beïnvloeden door de weersomstandigheden: elk stukje van Sri Lanka heeft in elk jaargetijde zijn charmes. Vaak kan je in die ‘nattere’ periodes ook genieten van goedkopere tarieven voor logies.

03

Droombestemming voor cultuurliefhebbers

Sri Lanka is een droombestemming voor elke cultuurliefhebber. Het land heeft o.a. rijke Engelse, Portugese en Nederlandse roots, en uiteraard wordt het culturele landschap van het eiland in grote mate bepaald door religieuze factoren (zie verder). Sri Lanka heeft daarbij ook een culturele hoofdstad, Kandy. Deze stad ligt in een vallei rondom het kunstmatige Kandymeer. Het is een stad vol geschiedenis met veel tempels, waaronder de belangrijkste tempel in Sri Lanka: de Tempel van de Tand (waar naar verluidt een tand van Boeddha wordt bewaard). Hierdoor staat Kandy op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook vind je hier de Royal Botanical Garden, de grootste botanische tuin in het land. Een andere beroemde locatie is ‘Adam’s Peak’, waarvan christenen en moslims beweren dat dit de plek is waar de eerste man, Adam, naartoe ging nadat hij de tuin van Eden had verlaten. Boeddhisten beweren overigens dat dit de plek is van een voetafdruk van Boeddha.

Sri Lanka culture temples

04

Sri Lanka beaches sea

Sri Lanka en water: een hemelse combinatie

De Parel van de Indische Oceaan, zeker weten! Het land vormt een hemelse combinatie met water. Sri Lanka heeft enkele van de mooiste stranden ter wereld. De kustlijn strekt zich uit over 1.585 km. De stranden zijn hier brandschoon, je zal er geen vuilnis zien rondslingeren. Er zijn 103 rivieren in Sri Lanka. De langste daarvan is de Mahaweli-rivier, die zich uitstrekt over 335 kilometer. Deze waterwegen creëren 51 natuurlijke watervallen van 10 meter of meer. De hoogste is Bambarakanda Falls, met een hoogte van 263 meter. Het land claimt een exclusieve economische zone die zich uitstrekt over 200 zeemijlen, wat ongeveer 6,7 keer de landoppervlakte van Sri Lanka is. De kustlijn en aangrenzende wateren ondersteunen zeer productieve mariene ecosystemen, zoals koraalriffen en ondiepe bedden van machtige zeegrasvelden. Sri Lanka heeft 45 estuaria en 40 lagunes. Het mangrove-ecosysteem beslaat meer dan 7 000 hectare en speelde een cruciale rol bij het opvangen van de moordende kracht van de golven tijdens de tsunami in de Indische Oceaan in 2004. Een land dat zo’n relatie heeft met water is meestal ook een paradijs voor surfers. Dat is in Sri Lanka niet anders. Arugam Bay is dé hotspot in dit domein, vooral drukbezocht in de periode van april tot september, maar er kan gemakkelijk gesurft worden tot november. Het stadje puilt uit van strandbars, surfscholen en verhuurpunten voor surfplanken. Leuke plaats ook om gewoon te verblijven, bijvoorbeeld in een van de vele strandhutjes die verhuurd worden, niet in het minst door de vele gezellige restaurantjes.

05

Extreme netheid en hygiëne

Qua netheid en hygiëne scoort Sri Lanka uitstekend, alleszins veel beter dan India. Sri Lankanen zijn trots op de schoonheid van hun eiland. Het land heeft minder rijkdom en natuurlijke hulpbronnen dan 'grote broer' India, maar de straten, steden en het platteland zijn veel netter. De bevolking hecht echt waarde aan de netheid van de leefomgeving. Dit gezegd zijnde, hoewel de normen voor voedselhygiëne redelijk zijn in Sri Lanka, is het toch verstandig om voorzichtig te zijn, en het oude reizigersgezegde is meestal van toepassing: als je iets niet kunt koken, koken of schillen, eet het dan niet (hoewel als je iets niet kunt schillen, kun je het altijd grondig wassen in gezuiverd water). Sanitaire voorzieningen in Sri Lanka zijn voor 92% beschikbaar, de beste score in Zuid-Azië. Sectoren die verbeterd kunnen worden, zijn sanitaire voorzieningen op plattelandsscholen en voor gehandicapten, alsook de kwestie van grondwaterverontreiniging als gevolg van lokale sanitaire voorzieningen in drukbevolkte steden. De drinkwaterdekking is 94%, een cijfer dat Sri Lanka op dit vlak in de Aziatische kopgroep plaatst. (Zie ook het artikel ‘Praktische tips’.)

Sri Lanka hygiene
Sri Lanka buddhisme
Sri Lanka religions
Sri Lanka islam
Sri Lanka hinduism
Sri Lanka christianity

06

Multi-religieus

Sri Lanka is een multi-religieus land met 21,7 miljoen inwoners (schatting juni 2023). Het is ongeveer zo groot is als de Lage Landen samen. Het land is een uitstekende bestemming voor wie interesse of bewondering heeft voor het boeddhisme en voor alles wat het boeddhisme met zich meebrengt. Ongeveer 70,5% van de bevolking van Sri Lanka is boeddhistisch. Het land puilt uit van weelderige boeddhistische tempels, waar ontroerende tradities worden voortgezet door monniken die er al decennia aanwezig zijn. Ongeveer 12,5% van de bevolking is hindoeïstisch, 10 is moslim en 8 christen. Buiten het boeddhisme zijn de Tamils – de aanhangers van het hindoeïsme – dus de belangrijkste bevolkingsgroep. In hun tempels kan je iedere dag de verplichte rituelen (‘puja’s’) aanschouwen, zoals het brengen van kleine offers aan de vele goden die zij aanbidden.

07

Topbestemming voor safari’s

Sri Lanka is Azië's belangrijkste bestemming voor wildlife en volgens vele kenners de beste bestemming buiten Afrika voor safari’s. Het land is de thuisbasis van liefst 26 (!) nationale parken, waarvan sommige op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan vanwege hun unieke biodiversiteit. Sri Lanka herbergt duizenden unieke soorten dieren en planten die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Het land is te zien geweest in talrijke televisieprogramma's over wildlife. In een sensationele en award-winnende documentaire werd een heel ‘koninkrijk’ van apen en hun unieke samenleving gevolgd. Sri Lanka wordt ook beschouwd als een van 's werelds vijf belangrijkste hotspots voor biodiversiteit. De Sri Lankaanse Aziatische olifant is ook aanwezig in andere landen. In sommige steden zal je olifanten door de straten zien paraderen nadat ze hun middagbad in de rivier hebben genomen. We presenteren hier vijf willekeurig gekozen plekjes in Sri Lanka op het vlak van wildlife. Yala National Park is de thuisbasis van 215 vogelsoorten en 44 zoogdiersoorten. Het puilt hier uit van de olifanten, krokodillen en buffels. Bovendien heeft het park de hoogste concentratie luipaarden ter wereld. Omlijst door de majestueuze centrale hooglanden is Udawalawe National Park een van de beste plekken ter wereld voor het observeren van wilde olifanten. Kuddes worden vaak in groepen tot wel 100 stuks gespot, naast o.a. waterbuffels, wilde zwijnen, gevlekte herten en de inheemse toque makaak. Als onderdeel van de 'olifantencorridor' van Sri Lanka migreren grote aantallen olifanten elk jaar naar Minneriya National Park. Dit staat bekend als 'The Gathering', waarbij wel 300 olifanten samenkomen bij het reservoir van het park, de grootste bijeenkomst van Aziatische olifanten ter wereld. Gelegen op meer dan 2000 meter boven zeeniveau voelen de Horton Plains als een wereld apart van de rest van Sri Lanka. Grote delen van het park zijn bedekt met ongerept nevelwoud, met dramatische steile kliffen aan de zuidelijke grens. Het is een van de beste plekken in Sri Lanka om vogels te spotten. Het Sinharaja Forest Reserve, dat op de Werelderfgoedlijst staat, is een hotspot van biodiversiteit. Met het laatste overgebleven gebied van primair tropisch regenwoud in Sri Lanka herbergt het meer dan 50% van de inheemse zoogdieren- en vlindersoorten van het land, evenals vele soorten reptielen, insecten en zeldzame amfibieën.

Sri Lanka wildlife national parks

08

Sri Lanka history

Portugese en Nederlandse roots

De kolonisatie van Sri Lanka begon met de Portugezen in 1505 en eindigde in 1948 nadat de Britten onafhankelijkheid aan Sri Lanka hadden gegeven. Gedurende deze periode van 443 jaar stond Sri Lanka onder het bewind van de Portugezen (1505-1658), de Nederlanders (1658-1796) en de Britten (1796-1948). Daarnaast stond Trincomalee Harbour gedurende enkele maanden onder Frans bewind in 1796. Alleen de kustgebieden van Sri Lanka waren gekoloniseerd totdat de Britten in 1815 het hele eiland veroverden. Tot die tijd stonden de binnenlandse gebieden onder het bewind van de Sinhala-koning. Sri Lanka verklaarde zich onafhankelijk op 4 februari 1948 en werd een republiek op 22 mei 1972. Toen de Portugezen in Sri Lanka arriveerden, bouwden ze een reeks kustforten en namen ze de controle over een groot deel van de kustlijn van Sri Lanka over, waarbij ze de Singalezen landinwaarts dreven naar Kandy en het heuvelland. Er is niet veel over van het oorspronkelijke fort dat ze in Colombo hebben opgericht, maar de Portugese overheersing heeft de hele lay-out van de stad beïnvloed en vandaag de dag herbergt het fortgebied veel van de belangrijkste gebouwen van de Sri Lankaanse hoofdstad. Andere Portugese forten werden rondom de kust gevestigd en interessante voorbeelden zijn te zien in Galle, Matara, Batticaloa, Trincomalee, Jaffna, Mannar en Kalpitya, hoewel sommige, zoals het fort in Galle, later uitgebreid werden ontwikkeld door de Nederlanders. Naast de forten zullen bezoekers van Sri Lanka merken dat de Portugese invloed nog steeds aanwezig is in andere aspecten van de samenleving, zoals het groot aantal rooms-katholieken, de vele Portugese achternamen (De Silva, Perera, Medis, enz.), en de vele Portugese woorden die in de Singalese taal zijn geslopen. Naast het verder uitbouwen van de Portugese forten drongen de Nederlanders verder het binnenland in en introduceerden ze hun eigen unieke architectonische stijl en culturele invloed. Het fort van Galle herbergt zonder twijfel de beroemdste voorbeelden van Nederlandse architectuur in Sri Lanka, maar er zijn er nog andere te vinden, zoals het oude Nederlandse ziekenhuis in Colombo, dat naar verluidt het oudste overgebleven gebouw in de stad is en nu de thuisbasis is van stijlvolle boetieks en trendy restaurants. Net als de Portugese is ook de Nederlandse invloed te zien in veel namen in Sri Lanka - Nederlandse voornamen zoals 'Cornelis' en 'Johanna' zijn niet ongewoon onder de Singalezen, en plaatsnamen in Colombo en Galle als 'Hulft's Village', 'Wolvendaal' en 'Leyn Baan Street' zeggen genoeg. Hoewel de Nederlandse calvinistische stroming van het christendom minder invloed heeft gehad in Sri Lanka dan het katholicisme, vormen aspecten van het Romeins-Nederlandse recht dat in de 18e eeuw werd geïntroduceerd nog steeds een belangrijke hoeksteen van het Sri Lankaanse rechtssysteem.

09

Engelse heerschappij & thee

Sri Lanka is de op een na grootste exporteur van thee ter wereld, een ongelooflijk feit voor zo'n klein land, en God weet dat de Engelse koninginnen dol waren op hun Ceylon thee! Als de meest recente van de drie koloniale heersers is het misschien niet verrassend dat de Britse invloed in het moderne onafhankelijke Sri Lanka het meest opvalt. Hoewel Sri Lanka tegelijk met India zijn onafhankelijkheid van de Britten verkreeg in 1948, bleef het tot 1972 een dominion van het Britse Rijk, toen de naam officieel veranderde van Ceylon naar Sri Lanka. Het is zeker waar dat waar je tegenwoordig ook in Sri Lanka komt, je bewijs zult zien van Brits bestuur. Of het nu een koloniaal gebouw in regeringsstijl is, een trein die door het heuvelland slingert, een groep schoolkinderen of een cricketwedstrijd, je bent nooit ver verwijderd van de sfeer van good old Albion. Natuurlijk zou het onmogelijk zijn om te schrijven over de Britse invloed in Sri Lanka zonder het te hebben over de theeplantages. Toen ze het heuvelachtige gebied ten zuidoosten van Kandy overnamen, testten de Britten de vruchtbare grond met verschillende gewassen en kwamen ze al snel tot de conclusie dat dit het perfecte terrein was om thee te verbouwen. Britse theeplantages van allerlei groottes schoten als paddenstoelen uit de grond in het feêrieke heuvelland, waar enorme hoeveelheden thee werden geproduceerd voor export naar andere delen van het rijk en daarbuiten. Dit introduceerde niet alleen een industrie die nog steeds erg belangrijk is in het moderne Sri Lanka, maar heeft ook geleid tot een grote Tamil-bevolking in dit deel van Sri Lanka, omdat de Britten duizenden Indiase Tamils naar de plantages brachten om er te werken.

Sri Lanka tea

10

Boeiende citytrips

Sri Lanka leent zich uitstekend tot boeiende citytrips. De steden hier hebben veel te bieden: een fantastische sfeer, oude tempels, koloniale forten, verbazingwekkende architectuur, bruisend nachtleven, uitstekende eetgelegenheden en natuur overal om je heen. Laten we wat meer vertellen over een aantal van deze bestemmingen. Colombo is de commerciële hoofdstad en grootste stad van Sri Lanka. Colombo wordt vaak beschouwd als de hoofdstad van het land, omdat Sri Jayawardenepura Kotte, de officiële hoofdstad, zich in het directe stedelijke gebied bevindt. Een rijk koloniaal erfgoed en een aantal interessante bezienswaardigheden maken de stad tot een populaire toeristische bestemming. Ongeveer 30 km naar het noorden vinden we het bruisende Negombo, gelegen aan de sprookjesachtige Negombo Lagoon en bekend om haar sneeuwwitte stranden en eeuwenoude visserstradities. De hele regio rond Colombo en Negombo is een absolute aanrader, zeker wanneer u Sri Lanka voor het eerst bezoekt. Vandaar dat u hier ook een groot aantal uitstekende hotelvoorzieningen zal aantreffen. We hebben voorheen al gesproken over Kandy, de culturele hoofdstad van Sri Lanka, en het UNESCO-werelderfgoed Galle. Vroeger het toneel van bloedige gevechten, zijn Jaffna en de noordelijke eilanden nu tot rust gekomen en bieden ze een glimp van een Sri Lanka dat had kunnen bestaan als het hindoeïsme de overheersende religie zou zijn geworden. Dit deel van Sri Lanka is een compleet nieuwe wereld, met Tamil als vervanging van de Sinhala-taal, stoepa's die prachtige hindoetempels vervangen, en Indiaas geïnspireerde gastronomie. Een veerboottocht naar eilanden zoals Neduntivu, midden in het niets, weg van de toeristische drukte, is een geweldige manier om te genieten van de schoonheid die Jaffna te bieden heeft. Met beboste heuvels, uitgestrekte valleien en prachtige theeplantages is Ella een heerlijke plek om te bezoeken. Het merendeel van de hotels, bars en restaurants is nu gericht op toeristen als gevolg van de recent verworven populariteit, maar als je goed zoekt kan je nog steeds authentieke plekjes vinden. De oude stad Anuradhapura, gesticht rond 900 v. Chr., heeft op haar grondgebied enkele van de meest indrukwekkende ruïnes van Sri Lanka. Je kan in deze regio een ongelooflijke reeks archeologische sites verkennen en het archeologisch museum is zeker een bezoek waard, net zoals de vele pitoreske marktjes. Technisch gezien is het geen stad en er is eigenlijk maar één reden om naar het kleine dorp Dalhousie te gaan, dat zijn naam dankt aan een nabijgelegen theeplantage. Het is de belangrijkste toegangspoort tot het beklimmen van de eerder genoemde Adam's Peak. De tocht naar de top van deze 2243 meter hoge berg is steil, maar de zonsopgang daarboven is een waar spektakel. Het is tevens een prachtige rit naar Dalhousie, waarbij je talloze theeplantages en twee schilderachtige reservoirs passeert voordat je aan de wandeling begint op Hatton Road. De kleine stad Batticaloa, soms Batti genoemd, ligt aan de oostkust van Sri Lanka. In deze oase-achtige stad vind je prachtige lagunes omgeven door palmbomen. Batticaloa is vlot te bereiken dankzij de uitstekende verbinding met wegen, spoorwegen en de brug die naar de landtong leidt. Naast enkele historische bezienswaardigheden zijn hier ook prachtige stranden. Bovendien is Batticaloa de thuisbasis van de 'zingende vis', muzikale gids op een onvergetelijke boottocht.

Sri Lanka culture cities
bottom of page