top of page

Het uitgeven van een boek in eigen beheer biedt jou als auteur de mogelijkheid om je schrijversdroom waar te maken en je boekproject te realiseren zonder afhankelijk te zijn van een traditionele uitgever. Een van de belangrijkste voordelen van het uitgeven in eigen beheer is de volledige creatieve vrijheid die je als auteur geniet. Je beslist zelf over de inhoud en het uitzicht van het boek. Er zijn geen beperkingen of compromissen op het gebied van artistieke visie. Bovendien behoud je alle rechten op je werk en beslis je zelf op welke platformen je je geesteskind wilt publiceren, hetzij als e-book, of audioboek of in gedrukte versie.

Maar het uitgeefproces kan complex zijn en kan heel wat uitdagingen met zich meebrengen. Tussen het moment dat de auteur de pen ter hand neemt en begint te schrijven en het moment dat een boek van de persen rolt, moet er door heel wat watertjes gezwommen worden.

En daar verschijnen wij ten tonele. Met onze decennialange ervaring in de uitgeverswereld en - nog belangrijker - onze passie voor boeken, zijn wij de geknipte partij om je doorheen de soms woelige wateren van het uitgeefproces te leiden en je voor al te veel kopzorgen te behoeden.

 

Het uitgeefproces in een notendop:

de Boekenfactorij boek in eigen beheer boeken op maat
de Boekenfactorij boek uitgeven eigen beheer

"Your dreams are within reach. All you have to do is believe in yourself and take the first step."

Manuscriptbeoordeling en copy-editing

Zodra je de laatste komma en punt hebt neergepend en je je klaar voelt om je geesteskind uit handen te geven, ontvangen wij graag een exemplaar van je manuscript om het aan onze specialisten ter zake voor te leggen. Zij zullen in een eerste fase vooral hun focus richten op de inhoudelijke elementen zoals de vertelstem, de plot en de ontwikkeling van de personages. Waar nodig zullen zij hun feedback en suggesties geven om de algehele schrijfstijl en verhaallijn te verbeteren. Ook over de titel, niet onbelangrijk, kan met hen worden gebrainstormd.

      

In een volgende fase worden de puntjes op de i gezet: het manuscript wordt opnieuw gelezen maar ditmaal om de taalkundige gebreken, zoals spelfouten en grammaticale fouten, en de interpunctie te controleren.

Correctieproef

De laatste stap in het redactieproces vindt doorgaans plaats nadat het boek volledig is opgemaakt. We lezen nogmaals heel de tekst na op taalfoutjes die misschien tijdens de eerste ronde aan de aandacht zijn ontsnapt. In deze fase wordt ook de hele opmaak van het boek gescreend op schoonheidsfoutjes.

Druk en afwerking/digitale productie

We zijn nu aangekomen bij wat misschien wel het moeilijkste moment is voor een auteur in heel het productieproces. Het manuscript is gestroomlijnd, taalfouten zijn in de vuilnisbak gekieperd en tekst en (indien van toepassing) afbeeldingen zijn in de juiste vorm gegoten. Tijd om je geesteskind los te laten en de wijde wereld in te sturen. Indien je hebt gekozen voor fysieke exemplaren, zal de drukker zijn drukpersen opstarten om je boek zijn definitieve vorm te geven. Formaat, keuze van papier en afwerking zijn vooraf in onderling overleg bepaald. Onze pre-press zorgt voor de juiste technische omkadering zodat binnenwerk en boekomslag met de correcte technische specificaties bij de drukker terechtkomen. Indien je gaat voor een e-book (digitaal formaat) eindigt het productieproces hier en rest ons nog enkel de pagina’s van het binnenwerk en de boekomslag in de juiste format te gieten om digitaal te kunnen worden gepubliceerd.

Vormgeving en opmaak

Terwijl onze taalknobbels aan het werk zijn, houdt niets ons tegen om alvast onze creatieve geesten die we in huis hebben aan het werk te zetten om de vormgeving op te starten. Als auteur word je uiteraard nauw betrokken bij deze fase. Vooraleer een ontwerp van binnenwerk en boekomslag kan worden gemaakt, dienen een aantal zaken in onderling onderleg te worden beslist zoals formaat, lettertype, lettergrootte, aantal afbeeldingen (indien van toepassing).  De boekomslag is de eerste kennismaking voor de lezer met je boek. Een beetje uit de band springen kan dus geen kwaad. Anderzijds is het ook niet onbelangrijk oog te hebben voor de trends van het moment en rekening te houden met wat gangbaar is voor het genre waarbinnen je boek valt. De boekomslag bestaat trouwens niet alleen uit een voorkant. Ook de rug en de achterzijde moeten een invulling krijgen. Daar waar de voorzijde de aandacht van de lezer moet trekken, biedt de achterflap de ruimte om je boek te promoten. Met welke tekst en informatie je deze ruimte opvult, moet goed worden overwogen. Voor het binnenwerk is het belangrijk de leesbaarheid en visuele aantrekkelijkheid voor ogen te houden. Als je boek onder het genre non-fictie valt en je je tekst wilt illustreren met beeldmateriaal, halen we er onze beeldredacteur bij die precies weet hoe je een foto of afbeelding tot haar recht kunt laten komen. Zodra er een consensus is over de vormgeving en ook het manuscript volledig is geredigeerd, kan de opmaak starten en elke pagina in de juiste vorm worden gegoten.

Promotie, verkoop en distributie

Uitgeven in eigen beheer betekent dat je de promotie en verkoop van je boek ook zelf kunt organiseren en beheren. Terwijl het productieproces loopt, is het van belang alvast je promotie-en marketingstrategie uit te tekenen. Welke doelgroep wil je bereiken? En welke middelen ga je aanspreken om de aandacht van potentiële lezers te trekken? Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat alternatieven die de klassieke boekhandel kunnen vervangen of aanvullen: online platforms, social media, boekblogs, website, enz.

Ook hierin kunnen wij je adviseren en onze knowhow ter beschikking stellen.

"Your dreams are within reach. All you have to do is believe in yourself and take the first step."

 

Jouw eerste stap? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.

 

annemie.reyntjens@sigmatau.be

luc.corremans@sigmatau.be

bottom of page