top of page
The_Buddha_at_Mihintale,_Sri_Lanka.jpeg

Praktische tips

Reizen naar Sri Lanka

Alle toeristen of business reizigers naar Sri lanka moeten beschikken over een ‘Electronic Travel Authorization’ (ETA) om het land binnen te kunnen. Dit kan vlot bekomen worden via de website www.eta.gov.lk, al dan niet met hulp van uw eventuele touroperator. Nagenoeg alle internationale reizigers komen het land binnen met het vliegtuig, arriverend op Bandanaraike International Airport, op 6 km van Negombo en 30 km van hoofdstad Colombo. 1,5 liter alcohol mag duty free in het land gebracht worden, net zoals twee flessen wijn, een kleine hoeveelheid parfum en souvenirs met een waarde niet hoger dan 250 US dollar. Indien u het land binnenkomt met persoonlijke apparatuur zoals een camera of laptop: dit is toegelaten, maar moet worden aangegeven bij aankomst. Dit materiaal moet echter mee het land uit wanneer u Sri Lanka opnieuw verlaat. Het in het land brengen van medicijnen zonder voorschrift of pornografie onder gelijk welke vorm is een misdaad in Sri Lanka. Bezoekers van Sri Lanka die een bedrag hoger dan 10.000 US dollar bij zich hebben, dienen dit bij aankomst aan te geven aan douane. Elk bedrag in roepie dat is omgewisseld van een buitenlandse valuta en niet is uitgegeven, kan bij het verlaten van het land opnieuw worden omgezet in die valuta, op voorwaarde dat het bonnetje van de oorspronkelijke valutatransactie kan worden getoond.

Zonnebaden

Wil je op het strand of bij het zwembad gaan zonnebaden, vergeet dan niet in alle omstandigheden een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minimaal 30 aan te brengen. Onthou dat je niet verder dan 600 km van de evenaar verwijderd bent! Zelfs met zonnebrandcrème is het aangewezen om niet de hele namiddag in de zon te blijven liggen, ook al is de temperatuur in de kustplaatsen vaak erg aangenaam, mede dankzij de verkoelende factor van de zeewind. Zonnebaden zonder het aanbrengen van een goede crème is not done. Soms krijgen mensen die te lang in de zon zijn geweest last van een zonnesteek, waarvan uitdroging de meest voorkomende vorm is. Deze aandoening kan optreden als het warmteregulerende mechanisme van het lichaam verzwakt raakt en de lichaamstemperatuur gevaarlijke niveaus bereikt. De voornaamste symptomen zijn een hoge lichaamstemperatuur (maar weinig of geen zweet), een rood aangelopen huid, ernstige hoofdpijn en verminderde coördinatie. Als je denkt dat iemand een zonnesteek heeft, haal die persoon dan uit de zon, bedek het lichaam met een natte doek of handdoek en zoek medisch advies. Neem voldoende flessenwater mee naar het strand om een zonnesteek te voorkomen, of koop een thambili (koningkokosnoot) bij een rondtrekkende verkoper. Warmte-uitslag of ‘miliaria’ ontstaat wanneer je zweetklieren verstopt raken na te lang in de zon te hebben vertoefd of door overmatig zweten. De uitslag verschijnt als kleine rode bultjes of blaren op de elleboogplooien, lies, oksels, borst of nek. Om het te behandelen, neem je een koude douche, reinig je de uitslag met milde zeep, droog je jezelf af, breng je hydrocortisoncrème aan en indien mogelijk een product dat salicylzuur bevat. Herhaal dit om de drie uur.

Voedsel

Ofschoon Sri Lanka een land is waar hygiëne hoog in het vaandel staat, kan het toch gebeuren dat bezoekers te maken krijgen met maagproblemen of gelijkaardig, dit dan vooral omdat het lichaam zich dient aan te passen aan de plaatselijke omstandigheden. Daarom is het nuttig te weten waar men in het bijzonder moet op letten. Vis die niet lang genoeg gekookt is (ook schelpdieren) en vlees (vooral varkensvlees en gehakt) kunnen voor problemen zorgen. Ook salades kunnen riskant zijn, tenzij gezuiverd water is gebruikt om de verschillende groenten te wassen. Geschild fruit vermijd je best. Wees voorzichtig met ijs, vooral de varianten die door straatverkopers worden verkocht en in goedkope restaurants worden geserveerd. Soms zijn er stroomstoringen in Sri Lanka, vooral buiten de stedelijke centra, dus wees voorzichtig met alle gekoelde voedingsmiddelen als je weet dat er recentelijk een storing is geweest in jouw omgeving.

Dokters

Kleine gezondheidsproblemen kunnen altijd worden behandeld door artsen met praktijken in de resorts en elders in het land. Als u een ernstiger probleem heeft, beschikt Colombo nu over een selectie moderne, goed uitgeruste privéziekenhuizen die de nieuwste medische en chirurgische therapieën aanbieden. Een groeiend aantal buitenlanders maakt gebruik van betaalbare, hoogwaardige particuliere gezondheidszorg in Sri Lanka en combineert dit met een deugddoende vakantie. Hoewel de medisch toeristische sector in Sri Lanka nog in de beginfase is, zijn een aantal privéziekenhuizen in Colombo al sinds enige jaren gericht op het bieden van geavanceerde chirurgie en andere behandelingen aan internationale cliënten.

Water

Kraanwater is niet veilig om te drinken. Het koken en filteren van water gebeurt soms te haastig in sommige hotels en restaurants, dus de beste oplossing is om water uit flessen te drinken. Er zijn veel goede merken verkrijgbaar, voornamelijk op basis van bronwater uit de hooglanden van het eiland. Zorg ervoor dat de fles een SLS-certificering heeft en dat de verzegeling alleen in jouw aanwezigheid wordt verbroken. Pas zoals eerder aangegeven op met ijs, tenzij je zeker weet dat het niet is gemaakt van kraanwater, en onthou dat het kraanwater dat je misschien wil gebruiken om je mond te spoelen na het tandenpoetsen onveilig is. Hou hiervoor altijd een fles water in je badkamer.

Mensen met een beperking

Reizigers met speciale behoeften, vooral als ze Sri Lanka bezoeken zonder een begeleider, moeten weten dat het land relatief weinig faciliteiten heeft voor mensen met een handicap, hoewel er op diverse vlakken meer bewustwording is en verbeteringen staan aan te komen. Op de luchthaven van Colombo hoeft u zich geen zorgen te maken, aangezien rolstoelen en hulp bij het in- en uitstappen beschikbaar zijn. Gebouwen, kantoren en banken worden steeds beter uitgerust met rolstoelhellingen en dergelijke. Als u niet met een begeleider reist, zult u merken dat Sri Lankanen graag bereid zijn om te helpen.

Geld

De lokale munteenheid is de Sri Lankaanse roepie (LKR), verdeeld in 100 cent. (Juni 2023; 1 EUR = 335 LKR) De kleinere munten kom je steeds minder vaak tegen. Bankbiljetten hebben de waarden van Rs. 5.000, Rs. 2.000, Rs. 1.000, Rs. 500, Rs. 100, Rs. 50, Rs. 20 en Rs. 10. Pas op dat u het biljet van Rs. 500 niet verwart met het enigszins vergelijkbare biljet van Rs. 100. Om te controleren of biljetten echt zijn wanneer ze niet bij een bank worden gegeven, zoekt u naar een leeuwenwatermerk. Munten, als u ze heeft ontvangen, zullen een waarde hebben tot Rs. 10. Zorg ervoor dat u voldoende biljetten met een lagere denominatie (Rs. 50, Rs. 100, Rs. 500) bij u heeft, vooral wanneer u reist en kleine items zoals fruit wilt kopen of goedkope maaltijden wilt eten, omdat wisselgeld vaak moeilijk te krijgen is, behalve in hotels en grote winkels. Banken zijn geopend van 09:00 uur tot 13:00 uur van maandag tot en met vrijdag. Sommige stadsbanken sluiten om 15:00 uur, terwijl andere op zaterdagochtend open zijn. Het is in het hele eiland gemakkelijk om geld op te nemen op bij geldautomaten, dit met internationale creditcards of betaalpassen. De meeste hotels, restaurants en winkelcentra accepteren creditcards. Sommige etablissementen kunnen proberen een toeslag toe te voegen, wat illegaal is.

Fotografie

Sri Lanka is een waar paradijs voor fotografen. Er zijn echter vergunningen nodig voordat je foto's kunt maken op bepaalde locaties. Toegangstickets voor deze locaties zijn alleen verkrijgbaar van 6.00 uur tot 10.00 uur. Deze tickets dekken vaak de kosten voor fotografie, inkom en parkeren. De prijzen worden doorgaans uitgedrukt in Amerikaanse dollars en de wisselkoersen met de roepie kunnen uiteraard fluctueren. Er zijn belangrijke beperkingen van toepassing op fotografie met betrekking tot boeddhistische afbeeldingen. Wanneer je een tempel of een andere religieuze locatie bezoekt, is het van belang dat fotografie niet op een respectloze manier mag worden uitgevoerd. Het is bijvoorbeeld ten strengste verboden om gefotografeerd te worden voor of naast standbeelden en muurschilderingen. Ook op te merken valt dat flitsfotografie oude muurschilderingen kan beschadigen. Zoals eerder gezegd, is Sri Lanka een buitengewoon fotogeniek eiland, dus het is niet verwonderlijk dat de meeste toeristen een camera meenemen wanneer ze het land bezoeken. De adembenemende landschappen, fascinerende fauna en weelderige flora, de indrukwekkende archeologische ruïnes, enzovoort enzovoort, dit alles biedt geweldige fotografische mogelijkheden. Bovendien vinden Sri Lankanen het leuk om op film te worden vastgelegd. Het is dus gemakkelijk om het traditionele plattelandsleven vast te leggen. Je zult dorpsbewoners, boeren, vissers en theeplukkers bereidwillig voor je camera of smartphone zien staan. Je ‘modellen’ zullen mogelijk vragen om een kopie van de foto die naar hen wordt gestuurd. Dit kan tijdrovend zijn, maar het is een vorm van beleefdheid die logisch is, aangezien velen zichzelf misschien nog nooit op een foto hebben gezien.

Tijd/elektriciteit

De standaardtijd in Sri Lanka is vijf en een half uur voor op GMT. (Er moet rekening worden gehouden met zomertijdveranderingen in Europa.) Elektriciteit: 230-240 volt, 50 hertz wisselstroom. Als u reist met een laptop, neem dan een stabilisator mee.

Kleding

Katoenen kleding is het hele jaar door nuttig, maar je hebt ook nut aan lichte wollen kleding voor het heuvelgebied, alsook waterdichte kleding of een paraplu. Het is raadzaam voor vrouwen om zich niet opzichtig te kleden, vooral buiten het strand en bij het bezoeken van religieuze locaties. Comfortabele schoenen, sandalen of sneakers en katoenen sokken zijn handig. Als je van plan bent om te wandelen en te klimmen, zorg dan dat je geschikte uitrusting meeneemt. Watersportliefhebbers doen er goed aan om hun snorkels en duikuitrusting mee te nemen.

Taal

Sri Lanka heeft twee officiële talen: Sinhala en Tamil, met Engels als verbindende en wijd verspreide taal. De meeste mensen hebben enige kennis van het Engels en de bewegwijzering is vaak in het Engels.

Veiligheid

Laten we niet vergeten: dit is Azië, we vertoeven hier niet aan de rand van een Noorse fjord. Toeristen in Sri Lanka kunnen soms overweldigd worden door drukte op openbare plaatsen (treinstations, markten, busstations, tempels of gewoon drukke straten). Oplichters en straatverkopers zijn op dit soort toeristische bestemmingen een noodzakelijk kwaad, dat is in Europa niet anders. Velen hebben iets te verkopen; wat ze willen verkopen heeft altijd een fantastische kwaliteit en is spotgoedkoop. Taxi's en toektoeks zijn vaak aanwezig wanneer je ze niet nodig hebt. Over het algemeen zijn de bedreigingen voor de persoonlijke veiligheid van reizigers in Sri Lanka opmerkelijk klein. Het hele grondgebied van Sri Lanka is veilig om te bezoeken. Bevestiging daarvan vind je overal op het wereldwijde web. Heb je ondanks alles toch te maken met diefstal, meld dit dan bij de toeristenpolitie (speciale sectie van de politie die is opgericht om te zorgen voor de behoeften van toeristen). Neem contact op via telefoonnummer +94 11 2382209.

Dranken

Sri Lankaanse 'Ceylon'-thee wordt op dezelfde manier bereid als in het Westen, en ook koffie wordt vaak gedronken. Er is een enorme verscheidenheid aan gebottelde frisdranken, waaronder bekende internationale merken. Thambili (koningkokoswater) is een veilige en verfrissende optie. Lokaal bier en sterke drank zijn wijdverspreid verkrijgbaar. Gebotteld mineraalwater is verkrijgbaar in 5-sterrenhotels. Elke vollemaansdag is een religieuze feestdag, bekend als ‘Poya’ in Sri Lanka, en de verkoop van alcohol is op deze dagen verboden. Het is echter niet verboden om in de privésfeer (bijvoorbeeld op je hotelkamer) alcohol te consumeren die je vóór de Poya-dagen hebt gekocht.

bottom of page